Liberale Senioren Leuven - VIEF Brabant


Foto van enkele leden van de Liberale senioren
1 juni 2017

VOORWAARDEN VOOR EEN VOORDELIG  VERVOER IN BELGIE MET DE LIJN EN DE NMBS

MET DE LIJN

1. Omnipas 65+

65-plussers genieten van een voordelige formule om met De Lijn te reizen. Dit abonnement wordt op je MOBIB-kaart geplaatst ( elektronische kaart die je vervoersabonnementen groepeert).

De voorwaarden zijn dat je in Vlaanderen gedomicilieerd bent en 65 jaar of ouder. Indien je nog geen MOBIB-kaart hebt, vraag dan je Omnipas 65+ op MOBIB online aan of stuur het aanvraagformulier per post naar de dienst abonnementen. Eens De Lijn je aanvraag heeft ontvangen, stuurt men je een overschrijvingsformulier om de prijs van het abonnement en de administratieve kost te betalen. Na ontvangst van de betaling stuurt men je MOBIB-kaart zo snel mogelijk op.

Indien je reeds een geldige MOBIB-kaart hebt, neemt De Lijn zelf contact met je op als je 65 wordt. Je krijgt dan een overschrijving voor een betalend abonnement. Na de betaling wordt jouw abonnement automatisch op jouw kaart geleden bij het registreren bij een van de voertuigen van De Lijn.

De vergoeding voor het abonnement bedraagt thans 52 euro. De MOBIB-kaart aanmaken, kost eenmalig 5 euro en deze kaart blijft 5 jaar geldig.

2. Verhoogde tegemoetkoming

De verhoogde tegemoetkoming is een abonnement (Omnipas) aan verminderd tarief.
Je hebt recht op de tegemoetkoming :
- Als je houder bent van een ‘’attest verhoogde tegemoetkoming geneeskundige zorgen’’ ( dat maximum 3 maanden oud is), het zogenaamde OMNIO-attest, uitgereikt door een erkend ziekenfonds. Dit attest kan ook bekomen worden door kinderen die ten laste zijn van het betrokken gezinslid.
- Als je houder bent van een geldige kaart voor verhoogde tegemoetkoming van de NMBS. Deze kaart kan je als rechthebbende gratis verkrijgen in elk NMBS-station.
- Als je houder bent van een gelige WIGW-kaart (weduwen, invaliden, gepensioneerden en wezen)
Procedure :
Op vertoon van je identiteitskaart en een origineel ‘’attest verhoogde tegemoetkoming geneeskundige zorgen’’ (maximum drie maanden oud), een originele WIGW-kaart of een originele kaart voor verhoogde tegemoetkoming kan je een abonnement met verhoogde tegemoetkoming aankopen in de lijnwinkels.

Je kan ook een aanvraag per post verzenden maar voeg er dan wel het aanvraagformulier voor je Omnipas toe samen met een kopie van je identiteitskaart en het nodige attest.

Als vergoeding voor dit abonnement met verhoogde tegemoetkoming betaal je 52 euro per jaar (prijs geldig vanaf 01/02/2017)

3.Meer info kan bekomen worden bij de Dienst Abonnementen van De Lijn - Website www.delijn.be - e-mail abonnementen@delijn.be - Tel 070/220.200 - adres Nieuwpoortsesteenweg 110, 8400 Oostende

MET DE NMBS

1. Seniorenbiljet

Het seniorenbiljet is een voorkeurtarief voor ouderen voor een heen- en terugreis met de trein op dezelfde dag tussen twee Belgische stations. Om hiervan te kunnen genieten moet je 65 jaar of ouder zijn. Het ticket is op werkdagen geldig vanaf 09.00 uur. In het weekend is er geen uurbeperking. Het ticket is echter niet geldig op zaterdag en zondag tijdens enkele weken in juli en augustus.

De aankoop van een seniorenticket is mogelijk in elk NMBS-station, aan de loketten of automaten en ook online. In tweede klasse betaal ja thans 6,20 euro. Een reis in eerste klassen kost 13,20 euro. Meer informatie kan men bekomen bij NMBS Mobility Bureau 051 - sectie 13/5 (aanvraag) - Website www.nmbs.be - Adres Hallepoortlaan 40, 1060 Brussel .

2. Verminderingskaart verhoogde tegemoetkoming

Deze verminderingskaart geeft recht op 50 % van de volle prijs voor biljetten (enkele reis) in 2de klasse en is er voor personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming in de terugbetaling van de gezondheidszorg. Deze kaart is ook geldig voor de partner en alle personen ten laste.

De loketbediende van de NMBS zal de aanvraag onderzoeken door contact op te nemen met de Kruispuntbank Sociale Zekerheid. Hiervoor moet je enkel je elektronische identiteitskaart voorleggen. Bij een positief antwoord van de databank wordt de moederkaart afgedrukt. De Kruispuntbank is bereikbaar van 07.30 u tot 19 u.

Indien de Kruispuntdatabank niet bereikbaar is, moet je bij je ziekenfonds een attest aanvragen per rechthebbende. Dat attest is 3 maand geldig. Met dit attest, je identiteitskaart, een recente pasfoto en een ingevuld aanvraagformulier kan je terecht aan het loket NMBS. Hier krijg je dan gratis je kortingskaart.

3. Meer info is te verkrijgen in elk NMBS-station. Ook bij NMBS Mobility Bureau MO 051 - sectie 13/5 (aanvraag) - Website www.nmbs.be - Adres Hallepoortlaan 40, 1060 Brussel.

Staf Mertens