Liberale Senioren Groot-Leuven (LSL)


Foto van enkele leden van de Liberale senioren
Leuven, 1 september 2014

DE LOKALE DIENSTENCENTRA VAN HET OCMW LEUVEN - TER PUTKAPELLE TE WILSELE-PUTKAPEL

Een Lokaal Dienstencentrum (LDC) biedt een waaier van activiteiten aan voor de buurtbewoners van deze instelling met speciale aandacht voor senioren en thuiszorggebruikers. Het OCMW van Leuven beheert DRIE LDC’s namelijk Ruelenspark in Heverlee, Ter Vlierbeke in Kessel-Lo en Ter Putkapelle in Wilsele-Putkapel. De Lokale Dienstencentra vierden in 2013 de 40-ste verjaardag van hun ontstaan. Genoeg redenen dus om even stil te staan bij elk van de Leuvense LDC’S. Hier zullen we het speciaal hebben over LDC Ter Putkapelle in Wilsele-Putkapel.

OPRICHTING

In 1973 openden in Mechelen, Gent en Brugge de eerste lokale dienstencentra van Vlaanderen hun deuren en dit op initiatief van de toenmalige COO-besturen van deze steden. Anno 1973 was ouderenzorg bijna synoniem met rusthuizen. In Mechelen, Gent en Brugge begreep men dat de tijd rijp was voor een aanbod op maat van actieve, zelfstandig wonende senioren. Via een pakket van informatie, diensten en activiteiten beoogde men deze mensen te activeren en te stimuleren tot zorg voor zichzelf en anderen opdat zij zo lang mogelijk en op een kwaliteitsvolle manier op eigen benen zouden kunnen blijven staan. De inzet van het potentieel uit deze doelgroep was van in den beginne een belangrijk uitgangspunt in de werking van de dienstencentra - niet enkel voor senioren maar ook door senioren.

Ondanks de wijzigende regelgeving bleven deze fundamenten behouden door de jaren heen. Naast aandacht voor de actieve senior kreeg ook de thuiszorggebruiker meer aandacht zodat de lokale dienstencentra vandaag een compleet en gevarieerd antwoord hebben op de behoeften van hedendaagse plussers en dat op vrijwel alle levensdomeinen.
 
Momenteel telt het Vlaamse welzijns-landschap 185 erkende lokale dienstencentra, verspreid over 105 gemeenten en steden. De meeste dienstencentra werden opgericht in de schoot van het OCMW maar er zijn in toenemende mate ook private initiatiefnemers.  Zij ontvangen jaarlijks ruim 130.000 regelmatige gebruikers.

EEN WARME PLEK VOOR IEDEREEN 

In het lokaal dienstencentrum Ter Putkapelle kunt u terecht voor een waaier aan ontspannende, vormende en informatieve activiteiten en ontmoeting. De krant lezen in de leeshoek, een cursus Engelse conversatie of bloemschikken volgen, genieten van een driegangenmenu in het middagrestaurant, een ontspannende wandeling maken, een partijtje petanque of gewoon een gezellig babbeltje slaan, ... In het lokaal dienstencentrum Ter Putkapelle valt altijd wel iets te beleven. Het aanbod is gevarieerd. Elke werkdag opnieuw. Legt u graag sociale contacten? Kom dan zeker langs in het dienstencentrum. Waarschijnlijk ontmoet u er vrienden van jaren geleden en kan u uren bijpraten en deelnemen aan verschillende activiteiten.

Het lokaal dienstencentrum Ter Putkapelle biedt vormende, informatieve, ontspannende en dienstverlenende activiteiten aan. Maar u kunt er op weekdagen ook gewoon terecht om een babbeltje te slaan.
Vormende activiteiten : computerlessen, Engels voor beginners, kooklessen, bloemschikken, gsm-gebruik, crea- en kookworkshops ...
Informatieve activiteiten: infosessies over onderwerpen die de kwaliteit van het zelfstandig wonen en het zicht op het zorgaanbod bevorderen zoals wat is een lokaal dienstencentrum, het middagrestaurant en maaltijden aan huis, vrijwilligerswerk, gezins- en poetshulp, dienstencheques, premies, ...
Ontspannende activiteiten: bingo-, muziek-, zang-, en gezelschapsspelen-, hobby- en kaartnamiddagen, uitstappen, wandelingen, bibliotheek, crea-workshops, ...
Dienstverlenende activiteiten: wassalon, pedicure, manicure, gelaatsverzorging, middagrestaurant, mobiliteitsondersteuning, dienst dringende boodschappen, advies in ondersteuning bij huishoudelijke klussen en buurtwerking ... 

WARME MAALTIJD

In het middagrestaurant van Ter Putkapelle wordt elke middag een warme maaltijd aan-geboden. Die bestaat uit soep, een hoofd-gerecht en een nagerecht. Geregeld staan er knapperige frietjes of kroketjes op het menu en vrijdag is het traditioneel visdag. Op aanvraag kunt u een dieetmaaltijd krijgen. De prijs van de maaltijden bedraagt 7 euro sinds 1 januari 2014. De menu voor de week die volgt, kan men afhalen aan de balie van het LDC of nalezen op de website van de OCMW/LDC’s.

DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Ter Putkapelle - Wilsele-Putkapel - is het best je te abonneren op LDC-NIEUWS. Dit magazine verschijnt om de drie maanden. In LDC-NIEUWS van augustus-september-oktober 2014 kan je de kalender van deze maanden van de drie LDC’s van het OCMW van Leuven vinden. Zie contactadres hierna.

VRIJWILLIGERS ZIJN ONMISBAAR

In lokale dienstencentra is de inbreng van vrijwilligers onmisbaar. Iedereen die wil helpen om het lokaal dienstencentrum Ter Putkapelle verder uit te bouwen, is dan ook bijzonder welkom. “Wij zijn nog op zoek naar mensen om een handje te helpen in de cafetaria, om bij te springen bij de activiteiten, om ons aanbod beter bekend te maken, ... Iedereen die graag met mensen omgaat en het fijn vindt om nieuwe contacten te leggen, komt in aanmerking. Aarzel niet en neem contact op“, zegt men ons.

Contact: Lokaal Dienstencentrum Ter Putkapelle - Tel. 016 35 26 11
E-mail :ldc.terputkapelle@ocmw-leuven.be
Adres : Bosstraat 11, 3012 Wilsele
 

Staf Mertens
Voorzitter LSL

BRON : Website OCMW Leuven - Lokale dienstencentra