Liberale Senioren Leuven - VIEF Brabant


Foto van enkele leden van de Liberale senioren

1 maart 2017


BRANDVEILIG LEVEN BEGINT BIJ JEZELF

2016 is een pikzwart jaar op het vlak van brandveiligheid, met op 7 december al 71 dodelijke slachtoffers door woningbranden in België, waarvan 34 ouderen. De vele woningbranden en slachtoffers kunnen voorkomen worden. En jij kan daarbij helpen. Brandveiligheid is immers de verantwoordelijkheid van iedereen. Leef brandveilig is de boodschap!

Nieuwe website

Oscare vzw, nazorg- en opleidingscentrum voor brandwonden en littekens, streeft al jaren naar een brandveiliger leven. Oscare maakt nu de kennis en expertise die het doorheen de jaren vergaarde, toegankelijk via de nieuwe website www.leefbrandveilig.be. De website moet een databank worden waar iedereen gemakkelijk informatie kan terugvinden in verband met brandveilig leven. Hij biedt ook informatie aan over rookmelders, vormingen en educatieve pakketten.

Meer cijfers…

- Jaarlijks zijn er in België 20 000 woningbranden waarvan een 60-tal met dodelijke afloop.
 - Slechts 1 op 3 Belgen denkt aan brandveiligheid. 1 op 10 ligt helemaal niet wakker van rookmelders in huis.
- In Vlaanderen heeft slechts 4 op 10 één of meerdere rookmelders hangen, vaak slecht of helemaal niet onderhouden.
 - Slechts 15% van de Belgen heeft een vluchtplan en oefent de vluchtroute in geval van brand.

Rookmelders laten je niet stikken

Wist je dat als er ’s nachts brand uitbreekt je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden? Want als je slaapt, ruik je niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend. Je hebt maar 3 minuten om je woning te verlaten. Investeer daarom in voldoende rookmelders die jou en je gezin tijdig alarmeren in geval van brand.

Veilige feesten

Kom ook ‘veilig’ de feesten door: geen vuurwerkslachtoffers, geen feestdecoratie die vuur vat, geen omvallende fonduestellen of kaarsen die synthetische feestkledij in brand zetten, geen vuurkorven met grote gensters en al zeker geen te hete soep te midden van een overvolle tafel met kinderen.

TIPS
•Op 1 januari 2013 is het decreet van 1 juni 2012 houdende de beveiliging van woningen door optische rookmelders in werking getreden, dit houdt onder andere in dat huurwoningen, studentenkamers en nieuwbouw- of renovatiewoningen moeten voorzien zijn van optische rookmelders.
•Ook voor eigenaars van een oudere woning adviseren we om rookmelders te kopen én op te hangen, al te vaak eindigen ze in de schuif.
•Een rookmelder werkt via een optisch oog. Wanneer er rook voor komt weerklinkt er een scherp piepend geluid.
•Iedere rookmelder moet het CE labe NBN EN 1480Y hebben.
•Wij adviseren om een rookmelder te hangen in elke kamer behalve de garage, badkamer en keuken, want door damp of uitlaatgassen zou de rookmelder kunnen afgaan.
•Net omdat de rookmelder werkt met een optisch oog moet je er voor zorgen dat het optisch oog geregeld afgekuist wordt en de rookmelder stofvrij is. Ook overschilderen is natuurlijk uit den boze.
•Wanneer een rookmelder geregeld afgaat zonder reden, wil dit meestal zeggen dat de batterijen leeg zijn, dit kan je vermijden door rookmelders te kopen met een Lithium batterij die gaat maar liefst 10 jaar mee. Toch een rookmelder met gewone batterijen? Plaats er dan meteen nieuwe.
•Hang de rookmelder in het midden van de kamer , of toch minstens 60 cm van de muur of hoek verwijderd, op die manier gaat hij meteen af bij de minste rookontwikkeling.
•Test net zoals bedrijven en brandweerkazernes je rookmelders elke eerste donderdag van de maand, een gewoonte die levens kan redden.
•De nieuwste rookmelders zijn via Wifi onderling koppelbaar, misschien goed om weten als je huidige rookmelders aan vervanging toe zijn.
•Een rookmelder zegt je dat je moet vluchten, maar weet je dan ook langs waar? En heb je dit besproken met je gezinsleden?

•Bespreek je vluchtplan vandaag nog met het ganse gezin. Spreek in de eerste plaats een verzamelplaats buiten af, zo weten hulpverleners meteen of er nog slachtoffers in de woning zijn.
•Ook een vaste plek voor de deursleutels is belangrijk, al te vaak worden slachtoffers achter de gesloten deur gevonden omdat ze niet tijdig de sleutel vonden.
•Jonge kinderen in huis? Spreek dan als ouders af wie zich over welk kind ontfermt en hoe jullie als gezin gaan evacueren bij brand.
•Bel de hulpdiensten op 112 als je buiten bent ! Breng jezelf en je gezin eerst in veiligheid en onthoud de drie “W”’s die snelle hulp garanderen. Geef meteen door Waar je bent, Wie je bent, en Wat er aan de hand is. Indien mogelijk vermeld je ook het aantal betrokken personen.

Meer informatie
www.leefbrandveilig.be

Bron : Nieuwsbrief Vlaamse Ouderenraad - 9 december 2016


Staf Mertens