Liberale Senioren Groot-Leuven (LSL)


Foto van enkele leden van de Liberale senioren
Leuven, 15 februari 2014

DE LOKALE DIENSTENCENTRA VAN HET OCMW LEUVEN - RUELENSPARK TE HEVERLEE

Een Lokaal Dienstencentrum (LDC) biedt een waaier van activiteiten aan voor de buurtbewoners van deze instelling met speciale aandacht voor senioren en thuiszorggebruikers. Het OCMW van Leuven beheert DRIE LDC’s namelijk Ruelenspark in Heverlee, Ter Vlierbeke in Kessel-Lo en Ter Putkapelle in Wilsele-Putkapel. De Lokale Dienstencentra vierden in 2013 de 40-ste verjaardag van hun ontstaan. Genoeg redenen dus om even stil te staan bij elk van de Leuvense LDC’S. In deze uitgave van ons tijdschrift zullen we het speciaal hebben over LDC Ruelenspark in Heverlee.

ONTSTAAN

In 1973 openden de eerste lokale dienstencentra van Vlaanderen hun deuren in Mechelen, Gent en Brugge en dit op initiatief van de toenmalige besturen van de lokale Comissies van Openbare Onderstand (COO’s). In 1973 beperkte de ouderenzorg zich in feite tot de zorg verleend in rusthuizen. In genoemde steden had men echter begrepen dat er een aanbod op maat moest komen voor zelfstandig wonende senioren. De mogelijke inzet van deze doelgroep werd van bij de aanvang zeer belangrijk beschouwd voor de werking van de lokale dienstencentra, niet enkel voor senioren maar ook door senioren. Door de jaren heen bleven deze opvattingen geldig.

Momenteel telt men in Vlaanderen 185 erkende lokale dienstencentra verspreid over 105 gemeenten en steden. De meeste LDC’s  werden opgericht binnen de lokale OCMW’s  maar er komen thans meer en meer private initiatiefnemers. Uit tellingen is gebleken dat er toch reeds om en bij de 130.000 regelmatige gebruikers zijn van de bestaande LDC’s.

EEN WARME PLEK VOOR IEDEREEN

In het LDC Ruelenspark in Heverlee valt altijd wel iets te beleven. Het aanbod aan activiteiten is zeer gevarieerd - elke werkdag steeds weer. Er is geen enkele reden voor onze senioren om alleen thuis te zitten en de tijd langzaam te zien voorbijglijden. Men kan de krant komen lezen in een leeshoek van het LDC, een cursus Engelse les komen volgen, ‘s middags komen genieten van een driegangenmenu geserveerd door vrijwilligers in het restaurant, men kan met vrienden een wandeling maken rondom de Abdij van het Park of elders, men kan zelfs petanque komen spelen en/of gewoon een babbeltje slaan in de cafetaria.

ACTIVITEITEN NAAR KEUZE

Het lokaal dienstencentrum Ruelenspark biedt vormende, informatieve en dienstverlenende activiteiten aan. Hierin kan iedereen zijn gading vinden.
Vormende activiteiten
- Zitturnen, computerlessen, Engelse/ Spaanse/Italiaanse conversatie, kooklessen, bloemschikken, zangkoor, ………
Informatieve activiteiten
- Leren gebruiken van de GSM, uiteenzetting-en over brandveiligheid, over valpreventie, hoe dienstencheques gebruiken, informatie over gezonde voeding, ……….
Ontspannende activiteiten

- bingo-, muziek-, gezelschapsspelen-, en kaartnamiddagen, hobbyclub, petanque, uitstappen, wandelingen, bibliotheek, creatieve workshops, massage, ………..
Dienstverlenende activiteiten
- Wassalon, pedicure, manicure, middagrestaurant, mobiliteitsondersteuning, dienst dringende boodschappen, advies in onder-steuning bij huishoudelijke klussen en buurtwerking, ……….


MIDDAGRESTAURANT

In het middagrestaurant van Ruelenspark wordt elke middag een warme maaltijd opgediend. Dit eetmaal bestaat uit soep, een hoofdgerecht en een nagerecht. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet men zich inschrijven minstens de dag voordien VOOR 10 uur en op dat ogenblik ook betalen. Geregeld staan er lekkere frietjes of kroketjes op het menu en op vrijdag is het gewoonlijk visdag. Op aanvraag kan men ook een dieetmaal verkrijgen. De prijs van een eetmaal bedraagt 7€ vanaf 1 januari 2014.

De menu voor de week die volgt kan men afhalen aan de balie van het LDC of afprinten of nalezen op de website van de OCMW/LDC’s.

LDC - MAGAZINE = OP DE HOOGTE BLIJVEN

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Ruelenspark - Heverlee - is het best je te abonneren op LDC-NIEUWS. Dit magazine verschijnt nu om de drie maanden. Dit kan je doen door te telefoneren naar het nummer 016/24.83.96 of door een e-mail te zenden aan ldc.ruelenspark@ocmw-leuven.be. In hetdriemaandelijks LDC-NIEUWS  kan je de activiteitenkalender van deze maanden van de drie LDC’s van het OCMW van Leuven vinden.

VRIJWILLIGERS ONMISBAAR

In de lokale dienstencentra is de medewerking van vrijwilligers onmisbaar. Iedereen die wil helpen Ruelenspark verder uit te bouwen is dan ook bijzonder welkom, laat men ons weten. Zij zijn op zoek naar mensen die een handje willen toesteken in de cafetaria, om bij te springen bij de organisatie van activiteiten, om hun aanbod beter bekend te maken. Iedereen die graag met mensen omgaat en het fijn vindt om nieuwe contacten te leggen, komt in aanmerking. Dus niet aarzelen en zogewenst contact opnemen.

Contactplaats is Lokaal Dienstencentrum Ruelenspark, ErasmeRuelenspark 35, 3001 Heverlee - Tel 016/24.83.96 en e-mailadres ldc.ruelenspark@ocmw-leuven.be 

BRON : Website OCMW Leuven - Lokale dienstencentra

Staf Mertens - Voorzitter LSL