Liberale Senioren Groot-Leuven (LSL)

Foto van enkele leden van de Liberale senioren

Augustus 2009

WAT KUNNEN DE SERVICEFLATS VAN HET OCMW-LEUVEN ONS BIEDEN ?

Het personeel van het OCMW-Leuven baat thans 3 lokale dienstencentra (LDC) uit waaraan o.a. telkens een gebouw met een aantal serviviceflats verbonden is :  het dienstencentrum Ruelenspark (Heverlee), het dienstencentrum Ter Vlierbeke (Kessel-Lo) en het dienstencentrum Ter Putkapelle (Wilsele-Putkapel). In de nabijheid of zelfs naast deze dienstencentra/serviceflats bevindt zich meestal eveneens een rusthuis/rust-en-verzorgingstehuis (RH/RVT) met een (groot) aantal bedden. In de volgende editie van dit tijdschrift nemen we de lokale dienstencentra onder de loupe.

INFRASTRUCTUUR SERVICEFLATS 

Het serviceflatgebouw Ruelenspark te Heverlee telt 4 verdiepingen  en 48 woongelegenheden waarvan 46 flats en 2 studio’s. Een aantal hiervan beschikt over een terras. Elke verdieping heeft drie zithoeken waar de bewoners een praatje kunnen maken. Het gebouw is uitgerust met een individueel oproepsysteem waarmee men in geval van nood een medewerker kan bereiken. In het gebouw vindt men ook een wassalon en op het terrein zijn er petanquebanen, enkele parkeerplaatsen voor bewoners en een fietsenstalling. Het dichtst bijgelegen OCMW-rusthuis E. Remy is gelegen in de A. Vesaliusstraat.

Het serviceflatgebouw Ter Vlierbeke te Kessel-Lo telt 25 flats verspreid over drie verdiepingen. Deze flats hebben een oppervlakte van 50 m2 en aan elke flat is er een terras van zowat 6 m2. Hier ook is er een individueel oproepsysteem, een wassalon , een ondergrondse parking en een fietsenstalling. Het gebouw is gelegen vlak bij het park Heuvelhof en heeft een aangelegde tuin met zitbanken en een speeltuin voor kinderen. Het beschikt op het gelijkvloers over een gemeenschappelijke ruimte waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het rusthuis Ter Vlierbeke (90 bedden) is vlak naast deze serviceflats gelegen en er via overdekte gangen en ruimtes mee verbonden.

Het serviceflatgebouw Ter Putkapelle te Wilsele-Putkapel heeft 3 verdiepingen en 27 flats waarvan 22 met EEN slaapkamer en 5 met een 2-de slaapkamer. Elke flat beschikt over een berging. Hier ook is er een individueel oproepsysteem, een wassalon en een gemeenschappelijke ruimte waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het gebouw ligt op 10 meter van het centrum van Wilsele-Putkapel. Het rusthuis Ter Putkapelle (90 bedden) ligt vlak naast deze serviceflats maar is thans nog niet helemaal afgewerkt.

INHOUD OCMW-SERVICEFLATS

Elke flat beschikt over een inkomhal met videoparlofoon, een woonruimte met ingerichte keuken, EEN slaapkamer (behalve in Ter putkapelle waar 5 flats beschikken over een 2-de kamer), een badkamer met wastafel, stortbad en toilet, aansluitingen op de nutsvoorzieningen elektriciteit, water, kabeldistributie, telefoon en internet, 1 of 2 rookmelders. Met eigen meubels en decoratieve voorwerpen kan men aan zijn flat een persoonlijk cachet geven. In bovengenoemde serviceflats met 1 kamer kan men met 2 personen wonen.

KOSTPRIJS

In de dagprijs voor de drie instellingen zijn inbegrepen : de huur, het noodoproepsysteem, de kosten voor onderhoud, verwarming en verlichting van de gemeenschappelijke delen en de lift en de verzekering van het gebouw tegen brand. De inhoud van het gebouw, de inboedel van de bewoners incluis, is verzekerd voor een bedrag gelijk aan 20% van het verzekerd kapitaal.

Wat de dagprijs betreft, kan men een korting aanvragen op basis van het inkomen en zijn/haar roerende en onroerende bezittingen. Deze dagprijzen en ook sommige andere kosten zijn echter niet dezelfde in de drie vermelde instellingen. De opfrissingswerken van de eigen flat mogen NIET zelf of op eigen initiatief uitgevoerd worden (zijn dus erg duur). De afrekening voor verwarming en water gebeurt op het einde van het jaar.
Het verbruik inzake de nutsvoorzieningen elektriciteit, TV-distributie, telefoon, internetverbinding, ....... moet uiteraard ook vergoed worden.

a. Serviceflats Ruelenspark

Voor een flat in Ruelenspark betaalt een Leuvenaar 15,93 euro per dag (voor een studio : 14,90 euro per dag). Voor een niet-Leuvenaar is dat 17,71 euro per dag (studio : 16,55 euro).

Een aantal kosten zijn niet in deze dagprijs inbegrepen. Een eenmalig forfait van 1250 euro dient betaald te worden voor de opfrissingswerken van de flat door een uitvoerder aangeduid door het OCMW. Voor de kosten voor verwarming en het individueel waterverbruik moet men maandelijks een voorschot van 35 euro (verwarming) en 6 euro (water) betalen. Zogewenst kan men een parkeerplaats huren voor 15 euro per maand. Het verplicht jaarlijks wassen van de gordijnen van bijvoorbeeld 2 ramen kost 40 euro. Verder moet men een bijdr
age (niet vermeld) betalen voor het gebruik van het wassalon .

b. Serviceflats Ter Vlierbeke

De Leuvenaar betaalt een dagprijs van 27 euro voor een flat in Ter Vlierbeke. Voor een niet-Leuvenaar is dat 30 euro.

Een aantal kosten zijn ook hier niet in de dagprijs inbegrepen. Hier dient een eenmalig forfait betaald te worden van 1450 euro voor het schilderen van de flat door een uitvoerder aangeduid door het OCMW. De kosten voor verwarming en waterverbruik moeten met voorschotten betaald worden (35 euro per maand voor verwarming en 6 euro voor water). Facultatief kan men een ondergrondse parkeerplaats huren voor 25 euro per maand. Het verplicht jaarlijks wassen van de gordijnen kost hier 42 euro. Het gebruik van de afvalcontainer kost 4,20 euro per maand. Voor het gebruik van het wassalon dient 1,60 euro per jeton betaald te worden.


c. Serviceflats Ter Putkapelle

De Leuvenaar betaalt een dagprijs van 27 euro voor een eenslaapkamerflat. Voor een niet-Leuvenaar is dat 30 euro. Voor een tweeslaapkamerflat moet de Leuvenaar 29,70 euro als dagprijs betalen. Voor een niet-Leuvenaar is dat 33 euro.

Een aantal kosten zijn niet in de dagprijs inbegrepen. Een eenmalig forfait van 1450 euro moet neergeteld worden voor het schilderen van een eenkamerflat. Voor een tweekamerflat is dat al 1850 euro. Voor de verwarming moet hier ook een voorschot van 35 euro per maand betaald worden. Voor het waterverbruik moet dan weer een jaarlijks forfait (niet vermeld) neergeteld worden. Het verplicht jaarlijks gordijnen wassen kost 34 euro (5 ramen), 41 euro (6 ramen) en 55 euro (8 ramen). Voor het gebruik van de afva
lcontainer moet per maand 4,20 betaald worden en in het wassalon kost een jeton 1,60 euro.

Bron : De website van het OCMW Leuven - 30 juli 2009.


Staf Mertens
Voorzitter